Onaf verhaal

Het onaf verhaal is een oproep om een bijdrage te geven aan het verzamelen van historische informatie. Het kan gaan om een spoor, een foto, een half verhaal met de oproep aan de lezers om aanvullingen te geven, ons te wijzen op fouten of meedenken waar meer informatie te vinden zou kunnen zijn. Kortom Hulp gevraagd
U kunt uw bijdrage mailen aan tenboer@vrouger.nl

Dit keer de vraag van Gerrit Wolters die meer over zijn familie wil weten.
wie kan meer informatie geven en kan helpen de vragen onder aan de pagina te beantwoorden?

Woltersum en de Groenevelds

Als je zelf Wolters heet, als een deel van je familie afkomstig is uit Woltersum in Groningen, als de begraafplaats daar de Woltershof heet en het jaarlijkse popfestival Woltpop, zou je toch veronderstellen dat de Wolters-tak daar vandaan komt. Nee dus. De naam Wolters heeft niets met Woltersum te maken. De Groenevelds, een andere tak van de familie,komen er vandaan.

Mijn overgrootvader Martinus Groeneveld wordt als jongste van dertien kinderen op 17-4-1860 geboren in Bedum. Hij werkt daar als boer en trouwt op 24-5-1883 in de gemeente Ten Boer met Tjaakje Bouman, geboren op 17-5-1863 in Sint Annen. Samen krijgen Martinus Groeneveld en Tjaakje Bouman vier kinderen. De oudste is Martje Tjakelina. Zij wordt in 1884 geboren in Bedum. De tweede dochter is mijn oma Tjaaktje Martina, geboren in 1887 in Bedum. Tussen 1887 en 1896 verhuist het gezin van Bedum naar Woltersum, waar de twee jongste kinderen worden geboren: Rein(t)je Hillegonda in 1896 en Willem Jan in 1899.

In welke straat mijn overgrootouders hebben gewoond in Woltersum was tot voor kort niet bekend. De enige aanwijzing was een foto waarop mijn vader staat voor het huis van Martinus Groeneveld. De foto is genomen rond 1974.

groeneveld voor huis in woltersum
Aan de hand van deze foto uit 1974 via google streetview is het huis aan de K. de Boerweg ontdekt die het vrijwel zeker moet zijn.
het huis woltersum
Het adres dat Google erbij geeft klopt echter waarschijnlijk niet (niet de kollerijweg), aan de andere kant van het water loopt de K. de Boerweg en dit huis is waarschijnlijk nummer 11.

Poëzie-album

Het enige spoortje van oma Tjaaktje Martina uit de periode Woltersum is na enig speurwerk te vinden in de stamboom van Grietje van Koldam, waarschijnlijk een vriendinnetje. Zij werd geboren in Woltersum op 18 februari 1883. Van Grietje zijn enige poëzie-albums bewaard gebleven en in een van die albums staat een bijdrage van Tjaaktje Groeneveld (zonder plaats, 21 februari 1900). Oma was toen dertien jaar. versje
Via Eppo van Koldam, nazaat van Grietje is ook een foto boven watergekomen uit die periode.
Schoolklas Woltersum
Het is een schoolfoto met rechts vooraan Eppo van Koldam, het jongere broertje van Grietje en de grootvader van de donateur van de foto (die ook Eppo van Koldam heet). De schoolmeester heet Jacob Wolthuis. Volgens nazaat Eppo is het zeer waarschijnlijk dat ook Grietje van Koldam en Tjaakje Groeneveld op deze foto staan.

Het gezin (althans vader Martinus en de drie dochters) trok rond 1905 vanuit Woltersum naar Rheine in Duitsland, op zoek naar werk dat in Groningen waarschijnlijk niet voor het oprapen lag. In Rheine werkten ze in de textielindustrie. Vermoedelijk bleven moeder en jongste zoon Willem achter in Woltersum.
Drie kinderen (Martha, Tjaakje en Willem) kwamen na vertrek uit Rheine rond 1913 allemaal in Deventer terecht. Hillegonda vestigde zich in Farmsum bij Delfzijl. In elk geval zijn de ouders Woltersum trouw gebleven want daar overlijden ze. Tjaakje Bouman op 25-12-1926 en Martinus Groeneveld vele jaren later: op 28-1-1943. graf groeneveld

Vragen van nazaat Gerrit Wolters:


Alle informatie is welkom op tenboer@vrouger.nl of schriftelijk aan de CHW (zie contactgegevens, op de site)






vrouger.nl